Openluchttentoonstelling

 “ de Kracht van Vrede”

Tachtig jaar vrijheid, hoe ziet dat eruit?

Hoe beleven wij anno 2025 hier in Gorinchem de vrede die voor de generatie van deze tijd zo vanzelfsprekend is? Met die vraag als vertrekpunt geven Johannes van Camp en stadsdichter Martin Rensen gezicht aan het thema vrede.  80 inwoners uit alle lagen van de Gorcumse samenleving in beeld maken het abstracte tastbaar. Het resultaat van deze samenwerking is een interactieve fototentoonstelling met indringende portretten, gedichten en persoonlijke verhalen op de historische vestingwallen. Een unieke, inspirerende uitnodiging voor de stad om stil te staan bij vrede als een gezamenlijke actieve keuze. Om duidelijk te maken dat vrede niet vanzelfsprekend is, maar een voortdurende keuze die we samen maken, vandaag en in de toekomst. Een gemeenschappelijk stadsportret van vrede, van en met Gorcummers die met elkaar de identiteit van de stad verbeelden.”

Vrijheid is een werkwoord

In Nederland leven we al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in vrede, maar de wereld om ons heen verandert. Waar we ooit dachten dat vrede onwrikbaar was, voelen we nu de spanningen van een samenleving die steeds meer polariseert. Hoe ziet die vrede eruit, niet alleen op mondiaal niveau, maar ook hier in Gorcum? ,,Vrede is veel meer dan de afwezigheid van oorlog” Het gaat ook om vrijheid van meningsuiting, respect voor elkaar, en het kunnen leven zonder angst voor onderdrukking. Maar hoe ziet vrede eruit in een wereld waarin conflicten, zowel ver weg als dichtbij, nog altijd plaatsvinden? Waar mensen vluchten voor bommen, waar vrijheid van spreken een bedreigd recht is, en waar verdeeldheid in onze samenleving groeit?

      Verdedigingswallen als podium voor vrede      

De oude Gorcumse vestingwallen herinneren ons aan de tijd dat deze dienden om onze vrede te beschermen in tijden van oorlog. Vanaf 3 mei worden de wallen echter ingezet als podium om onze vrede ten toon te stellen. 

80 portretten

vormen samen het gezicht van de stad 

Alle geportretteerden zijn geïnterviewd en gevraagd naar een stukje muziek waarbij ze hun persoonlijke gevoel van vrede ervaren.

Iedere serie portretten wordt afgesloten met een gedicht waarbij de essentie van de interviews met de aangedragen muziekstukken tekstueel zijn verwerkt. Bij ieder portret is het interview met de geportretteerde te beluisteren samen met de gekozen muziek. Te beluisteren door het scannen van de unieke QR code naast het portret op de tentoonstellingsroute.

Om ons project goed af te ronden, zou uw steun meer dan welkom zijn.

Wij zijn blij met elke donatie, groot of klein.

plattegrond tentoonstellingsroute rond de historische vestingwallen van de stad Gorinchem

ieder portret heeft zijn eigen QR code

Door de code te scannen onder het portret kan het verhaal achter ieder portret beluisterd worden

met vooraf het muziekfragment (10 à 15 seconden) dat degene verbindt met zijn of haar persoonlijke gevoel van vrede.

Daarbij kan je ook een persoonlijke reactie geven met je eigen visie en beleving over vrede.

Beluister hier alle 80 muzieknummers van de deelnemers aan dit project via de openbare playlist op Spotify

contact